Hoppa till sidans innehåll

Skärpta vaccinationskrav

23 APR 2019 22:12
Tävlingssektionen har på förslag från Djurskyddsutskottet tagit beslut om nya regler och rekommendationer angående vaccination mot hästinfluensa, vilka ska gälla från 1 juni 2019.
  • Skapad: 23 APR 2019 22:12

1 juni skärps vaccinationskraven

Tävlingssektionen har på förslag från Djurskyddsutskottet tagit beslut om nya regler och rekommendationer angående vaccination mot hästinfluensa, vilka ska gälla från 1 juni 2019.

 

I första hand rör besluten hästar som ska grundvaccineras - detta införs för att stärka smitt- och djurskyddet.

Anledningen till de skärpta kraven är att forskning visar att en tredje grundvaccinering efter 3-6 månader stärker skyddet för både den vaccinerade hästen och hästpopulationen, vilket därmed även bidrar till att förhindra smitta. 
Detta införs i harmonisering med trav- och galoppsporten samt med de andra nordiska hästsportförbunden. De nya bestämmelserna stämmer också bättre med internationella ridsportförbundets, FEIs, vaccinationsregler.

Den tidigare vaccinationsregeln om 7 dagar innan start gäller fortfarande och stämmer nu med karensreglerna för tävling vilka 1 april ändras från 96 timmar till 7 dygn.
På detta sätt ska det ur smittskyddssynpunkt bli säkrare att tävla.

Så här blir de nya reglerna:

Grundvaccination
Ny regel – i samband med grundvaccination ska den andra vaccinationen (B-vaccination) göras inom 21-56 dagar, mot tidigare 21-92 dagar, och den tredje vaccinationen (C-vaccination) ske inom 90–180 dagar efter B-vaccinationen, mot tidigare 365 dagar.

Den nya regeln omfattar alla hästar som påbörjar en grundvaccination som föl och unghästar, eller hästar som inte vaccinerats på över ett år och måste börja om med grundvaccination. Hästar som har den hittills gällande grundvaccination kan fortsätta tävla som tidigare.

A) 1:a grundvaccination (föl vid c:a 5-6 månaders ålder)
B) 2:a grundvaccination efter c:a 6 veckor (4-8 veckor) 
C) 3:e grundvaccination efter c:a 6 månader (3-6 månader) 
D) 1:a revaccination rekommenderas efter 6 månader för hästar under 4 års ålder, för aktivt tävlande hästar samt vid influensautbrott

Revaccination
Ny rekommendation – revaccination var sjätte månad.
Minsta intervallet för revaccination enligt TR är som tidigare en gång per år, men en stark rekommendation är att revaccinera var sjätte månad. Detta gäller förutom enligt D) ovan - även hästar och ponnyer som förflyttas ofta, inte bara för tävling utan även träning, sambeten eller annan aktivitet.

Texten kompletterad 4 april 2019. För att läsa hela TR-skrivningen om vaccinering inkl tider, intervaller mm.

Vaccination finns i TRI Mom 170 sidan 42

 

Skribent: Håkan Still
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Skånska KS - Ridsport
Ellestadsvägen 21
27593 Sjöbo

Kontakt:
Tel: 0737016966
E-post: info@skanskakorsalls...

Se all info